AVUKAT
email
PAZARBAŞI HUKUK BÜROSU
hukuk sayfası
buro sayfası
EMAİL
ANASAYFA ANASAYFA
HUKUK SAYFASINA DÖNÜŞ


ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI
MADEN İHALE YÖNETMELİĞİ

02.10.1996 tarih 22775 sayili Resmi Gazete
15.06.1997 tarih 23020 sayili Resmi Gazetede degisik


Genel Hükümler


Amaç ve Kapsam
MADDE 1 .- Bu yönetmelik;
a) 3213 sayili Maden Kanunu hükümlerine göre herhangi bir sebeple hükümden düsmüs, terkedilmis, feshedilmis önisletme ve isletme ivhsatli sahalarla önisletme ve isletme ruhsati safhasinda taksir edilmis alanlarin,
b) 3213 sayili Maden Kanunu'nun ilgili geçici maddeleri geregince ihale- ye çikarilmasi gereken sahalarin,
c) 3213 sayili Maden Kanunu'nun 36 nci maddesi kapsamina giren, isletme ruhsati sona eren sahalardan çikarilmis fakat satilmamis cevher, pasa, bakiye yiginlari ile cüruflarin ihale edilmesine iliskin usül, esas ve islemler ile arama ruhsatindan düsmüs, terkedilmis yada bu safhada taksir edilmis alanlarin
han suretiyle aramalari açik hale getirilmesine iliskin islemleri düzenler.
Hukuki Dayanak
MADDE 2.- Bu yönetmelik 3213 sayili Maden Kanunu esaslari dogrultusunda hazirlanmistir.

Yetki
MADDE 3.- Bu yönetmelik geregi yapilacak ihale ve ilanlardan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligi Maden Isleri Genel Müdürlügü yetkilidir.

Usül
MADDE 4.- Ihaleler "Açik Artirma" usulü ile yapilir. Bu usülde müra- caatçilar Ihale Komisyonu önünde tekliflerini sirayla ve sözlü olarak belirtirler.

Ihaleye Katilma Sartlari
MADDE 5.- Ihalelere daha önce yapilan ilan süresi içinde müracaatta bulunanlardan durumlari 3213 sayili Maden Kanunu'nun 6 nci maddesinde belirtilen sartlara uyan gerçek ve tüzel kisiler katilir.

Ihale Sartnamesi
MADDE 6.- Ihale sartnameleri, ihale konusu islerin her türlü özelligini belirtecek sekilde Maden Isleri Genel Müdürlügü'nce hazirlanir.
Müracaatçilar Bakanligin takdir ettigi bedel karsiliginda sartnameyi Maden Isleri Genel Müdürlügü'nden alir.
Bu sartnamelerde isin mahiyetine göre konulacak özel ve teknik saitlar- dan baska genel olarak asagidaki hususlarin da gösterilmesi zorunludur:
a) Ihaleye esas olan saha veya cevher, pasa, bakiye yigini ve cüruflarin niteligi ve çesidi ile alani yada miktari,
b) Ihaleye esas olan saha veya cevher, pasa, bakiye yiginlari ve cüruflarin ili, pafta adi ve koordinatlari,
c) Ihaleye esas olan sahanin taban ihale bedeli ve geçici teminat miktari, d) Cevher, pasa, bakiye yigini ve cüruflarin taban ihale bedeli ve geçici teminat miktari, Cevher, pasa, bakiye yigini ve cürutlardan alinacak geçici te- minat, belirlenen bedelinin % 5'i kadardir,
e) Ihalenin yapilacagi yer, gün ve saati,
f) Isteklilerde aranilan sartlar ve belgeler,
g) Bakanligin ihaleyi yapip yapmamakta veya ertelemekte ve uygun bedeli tesbitte serbest oldugu,
h) Maden Kanunu'nun 36 nci maddesine göre ihaleye çikarilan cevher, pasa, bakiye yigini ile cüruflardan alinacak Devlet Hakkinin tespitine ait usül ve sai2lar,
i) Ihale teminati, Ihale bedeli, ruhsat harci ve ruhsat teminatinin ödeme yerleri ile ödeme süreleri,
i) Ihtilaflarin çözüm sekli ve yeri.

Ihale Islemleri
Ihale Komisyonu
MADDE 7.- Ihale Komisyonu Maden Isleri Genel Müdürü ve Genel Müdürün görevlendirecegi dört üye olmak üzere toplam bes kisiden olusur.

Yetki Devri
MADDE 8.- Genel Müdür, komisyon baskanligi yetkisini gerekli gördügü hallerde genel müdür yardimcilarindan veya daire baskanlarindan birine devredebilir.

Komisyonun Çalisma Usulleri
MADDE 9.- Ihale komisyonu eksiksiz toplanir ve kararlar çogunlukla alinir.
Kararlarda çekimser kalinmaz.
Muhalif kalan üye karsi oy gerekçesini karar altina yazarak imzalar.

Ihale Isleminin Sonuçlanmasi
MADDE 10.- Ihale Komisyonunca yapilan ihale, Bakanlik makami onayi ile kesinlesir.

Ihale Islem Dosyasinda Bulunmasi Gereken Belgeler
MADDE 11.- Ihaleye çikarilan sahalar ve cevher, pasa, bakiye yiginlari ile cüruflar için ihalesi yapilacak konu çesidine göre ayri ayri olmak üzere ilgili sube müdürlügünce bir dosya hazirlanir.
Hazirlanacak bu dosya içerisinde asagidaki belgeler bulunur:
a) Ihalelerin yapilmasina iliskin Bakanlik Makami Olur'u,
b) Ihale ilani,
c) Ihale konusu saha veya cevher, pasa, bakiye yigini ve cürufun taban ihale bedelini gösteren belge,
d) Gerçek kisilere ait onayli nüfus cüzdani örnegi, vekillerin noterden düzenlenmis vekaletnameleri,
e) Maden Kanunu'nun 6 nci maddesindeki kosullari tasiyan tüzel kisilere ait kurulus ve yetki belgelerinin asli veya noterden tasdikli suretleri,
f) Tüzel kisileri temsilen ihaleye katilmak üzere yetkili kilinan kisi veya kisilerin yetki belgeleri ve imza sirküleri,
g) Diger kamu kurum, kurulus ve idarelerinin yetkili kurullarinin ihaleye katilma kararlari ile katilan yetkili personeli gösterir belgeler.

Ilan
MADDE 12.- Ihale ilanlarinda uyulmasi gereken esaslar sunlardir:
a) Maden Kanunu'nun 22 nci maddesi kapsaminda ihaleye açilan sahalar Maden Isleri Genel Müdürlügü'nde ve ilgili vilayetlerde 60 gün süre ile ilan edilir. Bu ilanda ihaleye açilan sahalarla ilgili açiklayici bilgiler ile açik artirma tarihlerinin ne zaman ilan edilecegi belirtilir.
1- Ilan süresi içinde hiç basvuru yapilmayan sahalar bu süre sonunda ara- malara açik hale getirilir.
2- Ilan süresi içinde birden fazla basvuru yapilmis olan sahalar için, ilan süresi bitiminden itibaren bir ay içinde hazirlanacak bir programla açik artirma tarihleri belirlenir ve Maden Isleri Genel Müdürlügü'nde ilan edilir. Bu ilanda belirtilen program çerçevesinde yapilacak ihaleler sonucunda hak sahiplerine arama ruhsatlari verilir.
b) Maden Kanunu'nun 30 uncu maddesi kapsaminda ihaleye açilan sahalar Maden Isleri Genel Müdürlügü'nde ve ilgili vilayetlerde üç ay süre ile ilan edilir. Bu ilanda ihaleye açilan sahalarin ihale tarihleri de belirtilir.
1- Üç aylik ilan süresi içinde hiç basvuru yapilmayan sahalar bu süre sonunda aramalara açik hale getirilir.
2- Ilan süresi içinde birden fazla basvuru yapilmis olan sahalarin ihaleleri ilanda belirtilen tarihte yapilir. Ihaleye açilan sahalarla ilgili açiklayici bilgileri içeren kisa bir ilanda Resmi Gazete'de yapilir. han süresi içinde tek basvuru yapilmis olup, harç ve teminati, verilen IS gün süre içinde yatirilmis olan sahalar için Maden Arama Ruhsati verilir. Bu süre içinde harç ve teminat yatirmayan müracaatçilarin ruhsat haklari düser.
c) Maden Kanunu'nun 36 nci maddesi kapsaminda ihaleye çikarilan cevher, pasa, bakiye yiginlari ve cüruflarin ihaleleri, Resmi Gazete'de yayimlanacak bir ilanla ilgililere duyuruldugu gibi, Maden Isleri Genel Müdürlügü'nde ve cevher pasa, bakiye yiginlari ve cüruflarin bulundugu vilayetlerde de bir ay süre ile ilan edilir.
I) Maden Kanunu'nun ilgili maddeleri geregince ihaleye açilan saha ya da cevher, pasa, bakiye yiginlari ve cüruflarin ihalelerine katilmak isteyenlerin süresi içinde usulüne uygun basvuruda bulunmalari zorunludur.

Ilanda Yer Alacak Hususlar
MADDE 13.- handa yer alacak hususlar sunlardir:
1- Ihaleye konu yada ilan suretiyle aramalara açilacak sahalarin ili, ilçesi, bucak veya köy ismi, saha erisim numarasi, koordinatlari, alani,
2- Cevher, pasa, bakiye yiginlari ve cüruflarin ili, ilçesi, köy veya bucagi, Miktari ve özelligi ile bulundugu koordinatlar,
3- Ihale Sartnamesinin Maden Isleri Genel Müdürlügü'nden ücret karsiliginda alinabilecegi,
4- Ihalenin yapilacagi yada tekliflerin alinacagi gün ve saat ile ihale yeri.


Ihalelerde Açik Artirma Usulünün Uygulanmasi
MADDE 14.- Ilanda belirtilen ihale tarihi ve saatinde ihalenin yapilacagi yere müracaat sahipleri alinir. Açik artirma usulünün uygulanmasi asagidaki sekilde olur:
a) Ihale Komisyonu, müracaat sahiplerinin belgelerini ve geçici teminat verip vermediklerini inceleyerek kimlerin açik artirmaya katilabileceklerini belirler ve bildirir.
b) Ihaleye katilamayacaklarin belge ve geçici teminatlarinin geri verilme- si kararlastirilir. Bu islemler müracaatçilar önünde bir tutanakla tespit edilerek açik artirmaya katilamayacaklar ihale salonundan çikarilir.
c) Ihaleye katilacak müracaatçilarin, ihale salonunda oturma yerleri ve söz alma siralari, en küçük müracaat numarasindan en büyük müracaat numarasina göre ayarlanir. Ayni numarali sahaya ayni kisi veya sirket tarafindan iki ayri müracaat numarasi ile müracaatta bulunulmus ise, ihalede bu müracaatçilarin ilk müracaat numarasi esas alinir ve tek söz hakki taninir.
ç) Yapilan artirmalar. Ihale Komisyonu Baskani'nca degerlendirme formuna sira ile yazdirilarak, teklif sahiplerine imzalattirilir.
d) Açik artirmadan çekilen müracaatçilarin bu durumlari degerlendirme formuna yazilarak imzalari alinir. Ilgilinin imzadan çekinmesi halinde bu durum Ihale Komisyonu'nca ayri bir tutanakla belirlenir.
e) Sözlü son teklifler arasindan en yüksek teklifi veren ihaleyi kazanir.
f) Ancak, açik artirma usulüyle yapilan bir ihalenin mutat süresini asmasi ve daha da uzayacaginin tespiti halinde, isteklilerden son tekliflerini yazili olarak vermeleri istenir. Ihaleden çekilmis olanlar yazili teklif veremezler.
Yazili son teklifler arasindan en yüksek teklif sahibi olan ihaleyi kazanir. Yazili son tekliflerin esit olmasi halinde esit teklif verenlerden teklif edilen miktar üzerinde yeniden teklif vermeleri istenir.
Bu durumda da esitligin bozulmamasi durumunda ad çekme suretiyle ihaleyi kazanan belirlenir ve ihale karara baglanir.
g) Ihaleyi kazanan disinda, ikinci en yüksek yazili teklifi verenler arasinda da esitlik olmasi halinde (f) bendindeki usul uygulanir.
h) Sartname ve tutanak ihaleye katilanlara imzalattirilir.
i) Yürürlükten kaldirilmistir.

Ihalenin Ertelenmesi
MADDE 15.- Maden Isleri Genel Müdürlügü gerekli gördügü hallerde ihaleyi erteleyebilir. Bu durumda ertelenen ihaleye daha önce basvuruda bulunanlar katilacaktir.

Saha Yada Cevher, Pasa, Bakiye Yigini ve Cüruflara Talip Çikmamasi
"MADDE 16.- Ihaleye talip çikmamasi halinde Maden Kanunu'nun 22 inci maddesinin ikinci fikrasi ile 30 uncu maddesinin üçüncü fikrasi hükümleri uygulanir.
Ilan süresi içinde basvuru olmakla birlikte katilimin gerçeklesmemesi, müracaatçilarin vermesi gereken belgelerin eksik olmasi veya uygun bulun- mamasi veya ihale sonuçlandiktan sonra ihale bedelinin yatirilmamasi halinde ihale yapilmamis kabul edilerek söz konusu sahalar yeniden ihale programina alinir. Ihale üzerinde kaldigi halde ihale bedelini yatirmayanlar, bir yil süre ile hiç bir ihaleye katilamazlar.
Ihaleye çikarilan cevher, pasa, bakiye yigini ve cüruflarin birinci fikraya göre ihalesinin yapilmamasi veya ihaleden sonra alinmamasi durumunda Maden Isleri Genel Müdürlügünün belirleyecegi bir tarihte yeniden ihaleye çikarilir."

Ihaleye Tek Kisinin Katilmasi
MADDE 17.- Ihaleye katilmasi gereken gerçek ve tüzel kisilerin birden fazla olmasina ragmen ihaleye tek kisinin katilmasi halinde, taban ihale bedelinden az olmamak sartiyla o kisinin ihale konusu saha için taban ihale bedeli yerine teklif edebilecegi en yüksek bedelle ihale islemi tamamlanir.

Ihaleden Feragat
MADDE 18.- Ihaleye katilmasi gereken gerçek ve tüzel kisilerin birden fazla olmasina ragmen ihaleden önce yapilan feragatler nedeniyle istekli sayisinin teke düsmesi halinde o saha taban ihale bedeli ile ruhsat harç ve temi- nati alinmak suretiyle, Müstesar Yardimciligi'nin Onayi alinarak taliplisi adina ruhsata baglanir.
Geçici Teminat Miktarinin Tespiti
MADDE 19.- Maden sahalarinin ihale geçici teminat miktarlari; saha alani ile arama birim teminatinin çarpimindan olusan bedelin, teminat katsayisi ile çarpilmasiyla hesaplanir. Teminat katsayisi mermer ve maden sahalari için ayri ayri olmak üzere her yil Maden Isleri Genel Müdürlügü'nce belirlenir.
Geçici teminat= Saha alani (Hektar) x Arama birim teminati (TL) x Teminat katsayisi
Herhangi bir sebeple isletme hakki sona eren sahalardan çikarilmis fakat satilmamis olan cevherler, pasa bakiye yiginlari ile cüruflarin ihalesinde ihale- ye konu asgari geçici teminat bedeli günün sartlarina göre Maden Isleri Genel Müdürlügünce tespit olunarak ilanla duyurulur.
Arama birim teminati: Madencilik faaliyetlerinde Kanun hükümlerine ve teknige uygun çalismayi temin amaci ile arama ruhsatli sahalar için her yil Maliye Bakanliginca belirlenerek hektar basina alinan ve nakit karsiligi olan geçici ödemedir.

Taban Ihale Bedelinin Tespiti
MADDE 20.- Taban ihale bedeli asagidaki sekilde tespit edilir:
1- Taban ihale bedeli; saha alani ile hektar basina alinan arama birim teminatinin çarpilmasi ile bulunur.
2- Cevher, pasa, bakiye yigini ve cüruflarin ihalesinde taban ihale bedeli, günün sartlarina göre Maden Isleri Genel Müdürlügü'nce belirlenir.

Artirma Miktari ve Sekli
MADDE 21.- Ihalede yapilacak her artirmanin alt siniri ihaleye çikarilacak saha veya cevher, pasa bakiye yigini ve cüruflar için Maden Isleri Genel Müdürlügü'nce hazirlanacak sartnamede gösterilir.
Ihaleye katilan müracaatçilarin sira ile ve her biri digerinin verdigi fiyati duyduktan satira daha yüksek fiyat vermek suretiyle teklifte bulunmalari gerekir.
"Yapilan her artirma taban ihale bedelinin 1/2 (yarisi)sinden az olamaz."
Tekliflerin Degerlendirilmesi
MADDE 22.- 1- Ihalede verilen teklifler Ihale Komisyonunca degerlendirilerek en yüksek teklifi verenden baslamak suretiyle her müracaatçiya ihale bedelini yatirmasi için beser is günü süre verilir. Kendisinden önceki müracaatçinin ihale bedelini yatirmamasi nedeniyle ihale bedelini yatirma sirasi kendisine gelen müracaatçilar teklif ettikleri ihale bedelini bes is günü içinde Madencilik Fonu Gelir Hesabina, ruhsat harç ve teminatini da 15 gün içinde ilgili yerlere yatirmak zorundadirlar.
2- Ihaleyi kazanan sahis kendisine verilen süre içinde ihale bedelini, 15 gün içinde de harç ve teminatini yatirmasi halinde ruhsat almaya hak kazanir. Bu mükellefiyet yerine getirilmedigi takdirde ruhsat hakkini kaybeder ve ihale teminati Madencilik Fonu Gelir Hesabina irad kaydedilir.
3- Ihale edilen saha yada cevher, pasa, bakiye yigini ve cüruflarin ihale bedelinin yatirilmamasi durumunda, ihale edilen saha yada cevher, pasa, bakiye yigini ve cüruflar sirasiyla diger isteklilere teklif edilir.
4- Ihale bedeli Madencilik Fonu Gelir Hesabina yatirilincaya kadar diger taleplilerin ihale teminatlari iade edilmeyerek bekletilir. Ihale bedelinin Madencilik Fonu Gelir Hesabina yatirilmasindan sonra siralamada ondan sonra gelen taleplilerin ihale teminatlari iade edilir.
5- Ihalede verilen en yüksek ihale bedelinin Maden Isleri Genel Müdürlügü'nde belirlenecek oranin altinda kalan teklifler degerlendirmeye alinmaz ve bu teklifleri veren müracaatçilarin ihale teminatlari iade edilir.

Yasaklar ve Sorumluluklar
Yasak Fiil ve Sorumluluklar
MADDE 23.- Bu Yönetmelik kapsaminda yer alan ihalelerin hazirlanmasi ve sonuçlanmasinda;
1- Maden Kanunu ve Yönetmeligine aykiri davranan ve buna tesebbüs eden,
2- Hile, desise, vait, tehdit, nüfus kullanma ve çikar saglama suretiyle yada baska yollarla ihaleye fesat karistiran veya buna tesebbüs eden,
3- Islemlerde sahte belge veren veya kullanmaya tesebbüs edenler, hakkinda hukuki ve cezai takibat yapilir.

Çesitli Hükümler
Tebligat
MADDE 24.- Bu Yönetmelik kapsamindaki ihalelerle ilgili her türlü tebligat, Tebligat Kanunu ve Tebligat Nizamnamesi hükümlerine göre yapilir.
Ayni Yönetmelige asagidaki ek madde eklenmistir.

Yürürlük
MADDE 9.- Bu Yönetmelik yayimi tarihinde yürürlüge girer.

Yürütme
MADDE 10.- Bu Yönetmelik hükümlerini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani yürütür.

"Ek Madde 1 .- 3213 sayili Maden Kanunu'nun geçici 1 inci maddesine göre, degisik koordinatlarla yapilmis olan müracaatlarin bulunduklari 1/25.000 ölçekli paftalar üzerinde belirlenen çakismali alanlarinin ihalelerine müracaati o alana kismen veya tamamen tekabül eden tüm müracaat sahipleri katilir.
Ihalenin yapilacagi tarih, bu müracaat sahiplerinin basvuru dilekçelerinde belirtilen adreslerine bildirilir. Müracaat dilekçesindeki yazili adresi degismis oldugu halde adres degisikligini Maden Isleri Genel Müdürlügü'ne bildirmemis olan müracaatçilarin bilinen adreslerine yapilan tebligatlar geçerli sayilir. Ayrica hangi paftanin hangi tarihte ihalesinin yapilacagi Resmi Gazete'de yapilacak bir ilanla ilgililere duyurulur.

Müracaatçilar ihaleye katilmak için basvuru alanlarina göre bu Yönetmelikte belirtilen esaslar dahilinde hesaplanan geçici teminatlarini yatirmak zorundadirlar.
Bu Yönetmeligin 14 üncü maddesinde belirtilen sekilde yapilacak açik artirma usulü ile müracaatçilarin kendi müracaat alanlari için teklif ettikleri birim ihale bedeli belirlenir.
Ihale sonucunda, istirakçilerin hak sagladiklari ruhsat alanlarina ödeyecekleri ihale bedelleri Alan (hektar), teklif edilen birim ihale bedeli (TL/hektar), seklinde hesaplanir.
Çakismali alanlarda ilk ivhsat hakki en yüksek birim ihale bedelini teklif eden müracaatçiya verilir.
Birinci sirada ruhsat hakkini kazanan müracaatçiya verilecek ruhsat alani disinda kalan alanlarin ruhsatlandirilmasinda da birim tekliflerdeki siralamaya göre islem yapilir."

AVUKAT
email
PAZARBAŞI HUKUK BÜROSU
hukuk sayfası
buro sayfası
EMAİL
ANASAYFA ANASAYFA
HUKUK SAYFASINA DÖNÜŞ