AVUKAT
email
PAZARBAŞI HUKUK BÜROSU
hukuk sayfası
buro sayfası

SOSYAL HİZMETLER VE ÇOCUK ESİRGEME KURUMU AYNİ VE NAKDİ YARDIM YÖNETMELİĞİ

Tarih : 28.09.1986 Sayı : 19235 R.G. 

BİRİNCI BÖLÜM

Genel Hükümler

Amaç :

Madde 1 — Bu yönetmeliğin amacı, yoksunluk içinde olup da temel ihtiyaçlarını karşılayamayan ve hayatlarının en düşük seviyede dahi sürdürmekte güçlük çeken kişilere ve ailelere kaynakların yeterliliği ölçüsünde ayni ve nakdi yardım yapılmasına dair esas ve usulleri düzenlemektir,

Kapsam :

Madde 2 — Bu yönetmelik, yardıma muhtaç kişilere ve ailelere Sos-yal Hizmetler ve Çocuk. Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğünce yapılacak ayni ve nakdi yardımları kapsar.

Dayanak :

Madde 3 — Bu yönetmelik, 2828 sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanununun 9 uncu maddesinin (d) fıkrası ile 26 ncı maddesine dayanılarak hazırlanmıştır,

Tanımlar :

Madde 4 — Bu yönetmelikte geçen :

a) "Kurum" Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğünü,

b) "îl Müdürlüğü" îl Sosyal Hizmetler Müdürlüğünü,

c) "Müdür" îl Sosyal Hizmetler Müdürü'nü, \

d) "Muhtaçlık" kendisini, eşini ve bakmakla yükümlü olduğu çocuklarının, anne ve babasının, bulundukları mahallin hayat şartlarına göre asgari seviyede geçindirmeye yetecek geliri, malı veya kazancı bulun-mama halini,

e) "Muhtaç Çocuk" beden, ruh ve ahlak gelişimleri veya şahsi güvenlikleri tehlikede olup »• ana veya babasız, ana ve babasız; ana babası veya her ikisi de belli olmayan; ana veya babasız veya her ikisi tarafından terk edilen; ana veya babası tarafından ihmal edilip, fuhuş, dilencilik, alkollü içkileri veya uyuşturucu maddeleri kullanma gibi her türlü sosyal tehlikelere ve kötü alışkanlıklara karşı savunmasız bırakılan ve başıboşluğa sürüklenen çocuğu,

f) "Muhtaç sakat" bedensel, zihinsel ve ruhsal özelliklerinde belirli oranda fonksiyon kaybına neden olan organ yokluğu veya bozukluğu sonucu normal hayatın gereklerine uyamama durumunda olup yardıma muhtaç kişiyi,

g) "Muhtaç yaşlı" sosyal veya ekonomik yönden yoksunluk içinde olup yardıma muhtaç yaşlı statüsündeki kişiyi,

h) (Değişik: 29.12.1993 - 21803 R.G/I-h Md.) "Ayni Yardım yiyecek, giyecek, yakacak, kırtasiye, tıbbi araç-gereç ile rehabilitasyon amaçlı protez araç-gereçleri gibi sosyal inceleme raporuyla müracaatçının ihtiyacına göre verilecek mal ve malzeme yardımım",

ı) "Nakdi yardım" Emsal yardım miktarına kadar ve emsal yardım miktarı kadar para yardımını

i) (Değişik : 29/12/1993 - 21803 R.G/H Md). "Sosyal yardım miktarı" 500 gösterge rakamın memur aylıklarına uygulanan,

" j) "Geçici yardım" sosyal ve ekonomik bir sorunun çözümünde yardımcı olabilmek amacıyla bir, en çok iki defaya mahsus olmak üzere yapılacak yardımlar,

k) "Sürekli yardım" muhtaç kişilere karşılaştıkları hayat güçlüklerini gidermek amacıyla kurumun bütçe imkanları ölçüsünde yapılacak yardımları,

1) "Sosyal Hizmet Kuruluşları" 2828 sayılı Kanunun amacına ve belirtilen esaslarına uygun faaliyette bulunan; Çocuk Yuvalarını, Yetiştirme Yurtlarını, Kreş ve Gündüz Bakımevlerini, Huzurevlerini, Bakım ve Rehabilitasyon Merkezlerini, ifade eder.

Genel Esaslar

Madde 5 — Ayni ve nakdi yardım uygulamalarına ait genel esaslar şunlardır:

a) Ayni ve nakdi yardım faaliyetlerinde bulunan kamu kurum ve kuruluşları ile gönüllü kuruluşlar arasında koordinasyon ve işbirliği tesis edilerek güç birliği sağlanır ve mevcut kaynaklara en verimli şekil-de işlerlik kazandırılır.

b) Ayni ve nakdi yardım programlarının uygulanmasında korun-maya muhtaç çocuğa ve ailesine, muhtaç sakata ve muhtaç yaşlıya öncelik tanınır. Yardım talebinin kurum imkanlar ile karşılanamayacak derecede fazla olması halinde öncelikler; muhtaç olma derecesi, aciliyet durumu ve müracaat veya tespit sırası esas alınarak belirlenir.

c) Ayni ve nakdi yardım uygulamalarında, muhtaç durumda bulunan kişilerin en kısa sürede kendi imkanlar ile geçinebilecekleri bir hale gelebilecekleri hizmeti sağlama anlayışı içinde bulunulması esastır.

.d) Ayni ve nakdi nitelikteki sosyal yardımların sosyal güvenlik sisteminin boşluklarını dolduracak şekilde planlanıp geliştirilmesi hususuna özen gösterilir.

e) Ayni ve nakdi yardımların yapılmasında ve muhtaçlık tespitinde Kurumun takdir yetkisi esastır. Yardımlardan daha önce faydalanmış olmak bir hak doğurmaz.

IKİNCİBÖLÜM

Yardımdan Yararlanacak Olanlar :

Madde 6 — Genel Müdürlüğün ayni ve nakdi yardım hizmetlerinden aşağıdaki kişiler de yararlanır.

a) Muhtaçlık nedeniyle haklarında korunma karan aldırılarak, sosyal hizmet kuruluşlarının himayesine bırakılan çocuklarını desteklendikleri taktirde yanlarına alabilecek özellikleri taşıyan aile, anne, baba veya yoksa akrabaları,

b) Korunmaya muhtaç oldukları tespit edilerek haklarında koruma kararı çıkarılmış, ancak Yuvalara veya Yurtlara yerleştirme imkanı bulunamadığı için sıraya alınmış olan çocuklar,

c) Tabii afetler nedeniyle muhtaç duruma düşen aileler veya yakınlarını kaybederek kimsesiz ve korunmasız kalmış kişiler,

d) Olağanüstü bir felaket, hastalık veya kaza geçirerek belirli bir süre kendisinin ve geçindirmekle yükümlü bulunduğu aile fertlerinin temel ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumda olanlar ile hayati tehlike arzeden ve ameliyat gerektiren durumlarla karşılaşan kişiler,

e) Korunma karan olup da yaş sınırlarını tamamlamaları nedeniyle Yetiştirme Yurtlarından ayrılan çocuklar,

f) (Değişik: 29/12/1993 - 21803 R.G/2-f Md.; Korunma kararı olmamakla birlikte maddi sorunlarla karşılaşarak eğitimini devam ettirmeyecek duruma düşen orta ve yüksek öğrenimindeki öğrenciler,

g) (Ek: 29/12/1993 - 21803 R.G/2-g Md.) Sosyal yardımlarla desteklenmeleri halinde haklarında korunma karan almaya gerek olmadan çocuklarına ve özürlü aile bireylerine bakabilecek özellikleri taşıyan aile, anne ve babalar.

Made 7— (Mülga : 19/11/1987 -19639 R.G/1 Md.)

Basında Yer Alan Haberler :

Madde 8 — Ayni ve nakdi yardıma muhtaç kişilerle ilgili olarak basında yer alan haberler 'ihbar kabul edilir ve kurumca gerekli işlemler yapılır.

Müracaat ve ilk görüşme :

Madde 9 — Yardım talebiyle müracaat eden veya yardıma ihtiyacı olduğu duyulan veya tespit edilen kişiler Sosyal Çalışmacılar (Sosyal Hizmet Uzmanları) tarafından bir ön görüşmeye tabi tutulur.

Bu görüşme neticesinde, yardım talebinde bulunan kişilerin durumlarının ayni ve nakdi yardım yapılmasına ihtiyaç bulunduğu kanaatine varıldığı takdirde ilgili için dosya açılır ve gerekli incelemelere başlanır.

Sosyal İnceleme :

Madde 10 — Ayni ve nakdi yardım hizmetlerinin yürütülmesinde görevli Sosyal Çalışmacılar veya ihtiyaçlar doğrultusunda görevlendirilecek Sosyal Hizmet Kuruluşları bünyesindeki Sosyal Çalışmacılar tarafından, kişilerin aile ve çevre şartlan ile sosyal ve ekonomik durumlarını kapsayan bir inceleme yapılır ve sosyal inceleme raporu düzenlenir.

Sosyal .İnceleme Raporlan :

Madde 11 — Sosyal Inceleme raporlarında, muhtaç durumdaki kişilerin geçmişteki yardım talepleri, evvelce yapılan yardımlar, durumundaki değişmeler, halihazırdaki özellikleri kişisel ve ailevi bilgiler yanın-da, sosyal ve ekonomik şartlar, mahalli imkanlar, ikamet edilen yer ve konut durumu ile varılan kanaat ve ihtiyaç içindeki kişilerin ne tür bir yardımdan veya hizmetten faydalandırılmasının uygun olacağı, yardımın miktarı, süresi ve şekli ile ilgili hususlar da açıkça belirtilir.

(Ek : 29.12.1993-21803 R.G/3 Md.) Sosyal inceleme raporu kişisel nitelikteki gizli belge olup, gizlilik prensibine dikkat edilerek düzenlenir ve korunur. Ayrıca ödemede esas belge olarak ibraz edilemez, edilmesi istenemez.

(Değişik : 29.12.1993 - 21803 R.G/4 Md.) Sosyal Yardımlardan Faydalanma-

Madde 12 — (Değişik : 29.12.1993-21803 R.G/4 Md.) Kurumca yapılacak ayni ve nakdi yardımlar karşılıksızdır. Ayni ve nakdi nitelik-teki sosyal yardımlardan bu Yönetmelik esaslarına göre korunma kararına bakılmaksızın muhtaç çocuklar ile muhtaçlığı tespit edilen kişiler ve aileler faydalanır. Ayni ve nakdi yardım hizmetinden faydalanmak için korunma karan olması şartı aranmaz.

Madde 13 — (Değişik : 29/12/1993-21803 R.G/5 Md.) Bu Yönetmelikte belirtilen esas ve kriterlere göre ayni ve nakdi yardımlar yapmaya Genel Müdür, Vali ve İl Sosyal Hizmetler Müdürü yetkilidir.

(Değişik: 29.12.1993 - 21803 R.G /6 Md.) Genel Müdürün Yapacağı Yardımlar.

Madde 14 — (Değişik: 29.12.1993 - 2l803 R.G/6 Md.; Bir yıl ve daha uzun süreli nakdi yardımlar ile sosyal yardım miktarının on katını aşan geçici nakdi veya alış bedeli aynı miktarda olan geçici ayni yardımları yapmaya Genel Müdür yetkilidir.

(Değişik : 29.12.1993 - 21803 R.G/7 Md.) Valinin Yapacağı Yardımlar. 271

Madde 15 — (Değişik : 29.12.1993 - 21803 R.G/7 Md.) İlerde altı aya kadar süreli nakdi yardımlar, sosyal yardım miktarının on katına kadar geçici nakdi veya alım bedeli aynı miktarda olan geçici ayni yardımlar İl Sosyal Hizmetler Müdürünün teklifi ve Valilik Onayı ile yapılır.

(Değişik : 29.12.1993 - 21803 R.G/8 Md-) İI Sosyal Hizmetler Müdürünün Yapacağı Yardımlar.

Madde 16 — (Değişik : 29.12.1993 - 21803 R.G/8 Md.) İllerde sosyal yardım miktarının altı katına kadar geçici ayni yardımları yapmaya 11 Sosyal Hizmetler Müdürü yetkilidir.

Sürekli Nakdi Yardımlar

Madde 17 — (Değişik : 29.12.1993 - 21803 R.G/9 Md.) Sürekli nakdi yardıma muhtaç olduğu belirlenen kişilere her ay için sosyal yardım miktarım geçmemek şartıyla nakdi yardım yapılır. Hak sahiplerine verilecek yardım kesintisiz ve peşin olarak ödenir.

Yardıma Hak Kazanma:

Madde 18 — Sürekli nakdi yardıma, yetkili makamın onayı tarihinden itibaren hak kazanılır. Peşin ödenen yardımlar durum değişikliği veya ölüm halinde geri alınmaz. Ancak, muhtaçlık durumunün sona ermesi halinde, yardım bu durumun ortadan kalktığı tarihi izleyen ay başından itibaren kesilir.

Sürekli Nakdi Yardımların Kesilmesi:

Madde 19 — Sürekli yardım edilen kişinin durumu periyodik olarak, takip edilir ve kişinin maddi durumu ile ilgili ayrıntılı bilgi ve belge toplanması yoluna gidilir. Kişinin yardım almadan hayatım sürdürebileceği maddi şartlara sahip olduğunun tespit edilmesi halinde yardım kesilir.

Satınalma ve Kabul İşlemleri:

Madde 20 — Ayni yardımlarda kullanılacak mal ve malzeme, îl Müdürlüğünce piyasadan satın alınır. Satınalma, depolama ve ayniyat işlemleri genel hükümlere göre yürütülür.

Ayni yardımlarda kullanılmak üzere bağışlanmış mal ve malzeme de bu Yönetmelikle tespit edilmiş esaslar ve kriterler dahilinde dağıtılır.

Aşevleri :

Madde 21 — Özellik arzeden illerde Genel Müdürlük onayı ile aşevleri açılabilir- Aşevlerinde, İl Müdürlüklerince yapılmış sosyal incelemelere dayalı olarak muhtaç kişilere iki kaplık öğle yemeği verilir. Aşevlerine verilecek yemeğin diyet rejimi imkanlar ölçüsünde Genel Müdürlük Huzurevlerindeki uygulamaya paralel şekilde düzenlenir.

Tabii afetlerle karşılaşmış illerde, halka sıcak yemek temin etmek üzere geçici seyyar aşevleri açılması hususunda Genel Müdürlük yetkilidir.

İkamet Edilen İl Dışındaki Yardımlar :

Madde 22 — Ayni ve nakdi yardım yapılmasında, yardımların amacına ulaşıp ulaşmadığının araştırılabilmesi ve gerekli rehberliğin yapılabilmesi bakımından, mahallinde yardım yapılmasına öncelik verilir ve ikamet şartına dikkat edilir. Ancak, ikamet edilen il dışında hastalık, kaza veya herhangi bir olağandışı durum nedeniyle yardım alma ihtiyacındaki kişilere de durumlarına uygun şartlarda ve imkanlar ölçüsün-de yardım yapılabilir. Bu yardımlardan faydalanan kişiler hakkında ikamet ettikleri îl Müdürlüklerine bilgi verilir.

Bilgi ve Belge Toplanması:

Madde 23 — Yardım almak üzere tespit edilen kişilerden, hazırlanan sosyal inceleme raporlarına ek olarak gerektiğinde aşağıdaki belgeleri bizzat getirmeleri istenebilir veya yazışma suretiyle getirtilebilir.

a) Nüfus Cüzdanı veya örneği,

b) İkametgah ilmühaberi,

c) Mahalle Muhtarlığından veya gerektiğinde diğer makam ve kişilerden alınacak bilgi ve belgeler,

İkamet edilen il dışında yardım yapılacak hallerde nüfus cüzdanı veya örneği yeterlidir.

İl Müdürlükleri, muhtaç kişilerle ilgili başka bilgi ve belgeleri elde edebilmek amacıyla diğer kanuni girişimlerde de bulunabilir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli Hükümler

Gelişmelerin Kaydedilmesi

Madde 24 — Ayni ve nakdi yardım hizmetlerinin yürütülmesinde uygulamanın devamlı takibi esastır. Yardımda bulunulan kişilerle ilgili bütün bilgiler kişisel nitelikteki gizli dosyalarda saklanır ve her çeşit gelişme kaydedilir.

Rehberlik :

Madde 25 — Sosyal Çalışmacılar, yardım talebiyle müracaat eden kişileri ayni ve nakdi yardımlar yanında sosyal hizmet mesleğinin bilgi ve becerisine dayalı "kişiyle çalışma" usulü çerçevesinde yönlendirmek ve kendi kendilerine yeterli hale gelmelerini temin edici rehberlik faaliyetlerinde bulunmakla da yükümlüdür.

Merkezi Kayıt, Takip ve Kontrol Sistemi:

Madde 26 — îl Müdürlükleri her üç ayda bir yardım yapılan kişilerle ilgili ayrıntılı kişisel bilgileri ihtiva eden listeleri alfabetik isim sırasına göre Genel Müdürlüğe göndermekle yükümlüdür.

îl Müdürlüklerince gerekli görülen hallerde, yardım için müracaat eden kişilerle ilgili olarak Genel Müdürlükten bilgi istenebilir. Ancak Genel Müdürlükten bilgi talebinde bulunulması yardım talebinin ertelenmesine gerekçe olarak gösterilemez.

Cezai İşlemler :

. Madde 27 — Yalan beyanda bulunarak veya sahte evrak tanzim ederek yardım alan kişiler hakkında genel hükümlere göre işlem ya-»ılır.

Geçici Madde 1 — Kurumun taşra teşkilatının bulunmadığı illerde İl Müdürlüğünün görevini Sağlık ve Sosyal Yardım Müdürlükleri yürütür.

Geçici Madde 2 — Sosyal İnceleme Raporlarının düzenlenmesinde Sosyal Çalışmacı bulunmadığı takdirde Psikolog ve Çocuk Gelişim ve Eğitimcilerinden de yararlanılabilir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Yürürlük ve Yürütme Yürürlük:

Madde 28 — Bu yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme :

Madde 29 — (Değişik: 29.12.1993 - 21803 R.G/10 Md.) Bu yönetmelik hükümlerini Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürü yürütür.

AVUKAT
email
PAZARBAŞI HUKUK BÜROSU
hukuk sayfası
buro sayfası