AVUKAT
email
PAZARBAŞI HUKUK BÜROSU
hukuk sayfası
buro sayfası

 

ADLİ SİCİL YÖNETMELİĞİ

(13 Kasım 1991 gün 21050 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanmıştır.)

BİRİNCİ BÖLÜM
Genel Hükümler

Amaç ve Kapsam
Madde 1 -
Bu yönetmeliğin amacı, 3682  sayılı  Adli  Sicil Kanununun uygulanmasındaki  esas ve usuller ile adli sicil hizmetlerini yürütecek birimler arasındaki görev ilişkilerini belli etmek,hizmetin yürütülmesinde izlenecek yöntemleri saptamak, uygulamada   işbirliği  ve koordinasyonu sağlamaktır.

Hukuki Dayanak
Madde 2 -
Bu Yönetmelik, 3682 sayılı Adli Sicil Kanununun 10 uncu maddesine dayanılarak düzenlenmiştir.

Tanımlar
Madde 3 -
Bu Yönetmelikte geçen;  

Bakanlık   : Adalet Bakanlığını,
Genel Müdürlük : Adalet Bakanlığı   Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğünü,
Ceza Bildirme Fişi : Türk  adli  ve askeri  mahkemelerince   verilerek  kesinleşen,  disiplin cezaları ile sırf askeri suçlar dışındaki ceza mahkumiyetleri, fer'i cezalar  ve güvenlik tedbirlerinin adli sicile bildirimi için düzenlenecek  fişi,
Tali Karar Fişi : Ceza bildirme fişi ile  adli sicile  bildirilmiş  olan hüküm ve kararlarda değişiklik yapan kararların bildirileceği fişi,
Yerine Getirme Fişi : Hürriyeti  bağlayıcı   cezalar ile para  cezalarının infaz edildiğini ; fer'i cezalarda, güvenlik  tedbirlerinde  sürenin  bittiğini, para  cezalarının hürriyeti bağlayıcı cezaya çevrildiği hallerde infazın bittiğini bildiren fişi,
İfade eder.

 


Madde 4 -
Hakkında Türk  mahkemeleri  veya  yabancı  ülke mahkemeleri  tarafından kesinleşmiş mahkumiyet kararı bulunan Türk vatandaşları ile Türkiye'de suç işlemiş olan yabancılara ait bütün adli sicil kayıtları,Genel Müdürlükteki merkezi bilgi işlem sisteminde tutulur.

Bölgesel ve Mahalli Adli Sicil
Madde 5 -
Mahalli ve bölgesel adli sicil,hükümlülerin doğum yerleri ve kimlik bilgileri esas alınmak suretiyle, o yer Cumhuriyet Savcılıklarında tutulur.  Kimlik bilgilerinde; ilgilinin Adı, Soyadı,Baba adı,Ana Adı, Doğduğu il ve ilçe,Doğum tarihi,Nüfusa kayıtlı olduğu yer belirtilir.

                Mahalli ve bölgesel adli sicillerin kurulacağı yerler ile bölgelere bağlanacak mahalli adli siciller,bakanlıkça belirlenir. Mahalli  ve  bölgesel adli sicillerde merkezi adli sicille haberleşmeyi  sağlayacak  bilgi işlem sistemleri kurulur. Bilgi işlem sistemi kurulamayan mahalli veya  bölgesel  adli sicillere,kuruluş çalışmaları tamamlanıncaya kadar,merkezi adli sicilde derlenen güncel bilgiler periyodik olarak hazırlanıp gönderilir.

                Bölgesel adli sicillerde,adli sicil bilgilerine ait bilgi girişi,kontrol,kodlama ve düzeltme  işlemleri, o yer Cumhuriyet Savcılığı nezdindeki  Adli  Sicil   Şube Müdürlüğünce,  aynı hizmetler mahalli adli sicillerde, o yer Cumhuriyet Savcılığı nezdindeki Adli Sicil Şeflik veya Memurluğunca yürütülür.


 İKİNCİ BÖLÜM
Adli Sicil Bilgilerinin Gönderilmesi
Güncelleştirilmesi ve Arşivlenmesi

Adli Sicile Geçirilecek Bilgilerin Gönderileceği Makamlar ve Bildirme Usulü
Madde 6 -
Adli  Sicil   Kanununun  4 üncü maddesinin (B) bendinde  belirtilen  Anayasa Mahkemesi tarafından Yüce Divan sıfatı ile verilen mahkumiyet kararları ve Yargıtayın Özel Kanun  hükümleri  uyarınca  yaptığı  yargılama sonunda verdiği cezalara dair kesinleşmiş mahkumiyet kararları Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca,
                ( C ) bendinde belirtilen,yabancı ülke mahkemelerince verilip kesinleşen ve Türk Hükümetine bildirilen mahkumiyet kararları ilgili makamlarca,
                doğrudan Merkezi Adli Sicile,
                Kanunun aynı maddesinin ( A ) bendinde belirtilen kesinleşmiş kararlar ile,( D ) bendinin (a,b,c) alt bentlerinde belirtilen kararlar, hükmü veren mahkeme tarafından adli sicile bildirilmek üzere o yer Cumhuriyet Savcılıklarına,
                gönderilir.
                Ceza bildirme fişleri ile Tali karar fişleri hüküm ve kararı veren mahkeme tarafından düzenlenir.
                Bir hükümle birden fazla kişiler mahkum edildiği takdirde her kişi için ayrı ayrı ceza bildirme fişi,
                Bir hükümle bir kişi birden fazla suçları nedeniyle mahkum edildiği takdirde de her suça ait mahkumiyet için ayrı ayrı ceza bildirme fişi düzenlenir.
                Ceza bildirme fişleri,kanun yoluna başvurulmaması halinde hüküm ve kararların kesinleştiği, kanun yoluna başvurulması halinde ise, başvurunun Yargıtayca reddi veya hüküm ve kararın onanması üzerine evrakın mahkemeye geldiği tarihte düzenlenir. Temyiz   talebinin  mahkemece   reddi   halinde  ceza   bildirme   fişi   bir  haftalık sürenin  müracaatsız  geçtiği tarihte düzenlenir.
                Şartla ertelenen mahkumiyetlere ait ceza bildirme fişi, şartın tahakkuk ettiği mahkemeye bildirildiği tarihte, şart tahakkuk etmediği takdirde şart için belirlenen sürenin sona ermesinde düzenlenir.
                Mahkemeler tarafından kararlara uygun olarak düzenlenen ceza bildirme ve tali karar fişleri üçgün içerisinde mahkemenin bulunduğu yer Cumhuriyet Savcılığına gönderilir. Cumhuriyet Savcılıkları mahkemelerden gönderilen ceza bildirme ve tali karar fişleri ile kendilerince  düzenlenecek yerine getirme fişlerini üç gün içerisinde,bilgi işlem sistemi kurulmuş ise mahalli adli sicile,kurulmamış ise,bilgi işlem sistemi kurulmuş bölgesel adli sicile,aksi halde merkezi adli sicile gönderirler.
                Bilgileri eksik veya yanlış olan fişler, eksiklikler giderilip doğru olarak düzenlenmesi için aynen iade edilir. Yeniden doğru olarak düzenlenen bildirme fişleri eskisi ile birlikte adli sicile gönderilir. Eksik veya yanlış olanlar adli sicil tarafından imha edilir.
                Askeri mahkemelerden verilip infaz için Cumhuriyet Savcılıklarına gönderilmiş mahkumiyet kararlarına ilişkin ceza bildirme veya tali karar fişleri Cumhuriyet Savcılıklarınca düzenlenerek ilgili makamlara gönderilir.

Adli Sicile Bildirilmeyecek Kararlar
Madde 7 -
Yalnızca zoralım  hakkında  verilen  kararlar, T.C.K'nun   53 üncü  maddesinde belirtilen teslime ilişkin kararlar,H.M.U.K.'nun 150 nci maddesi ile  C.M.U.K'nun 379 uncu maddesinde yer alan inzibati mahiyetteki hafif hapis ve hafif para cezaları ile C.M.U.K'nun 46 ncı maddesinde  yer  alan tedbir  mahiyetindeki hafif para cezaları,T.C.K'nun 434 üncü maddesinde belirtilen kamu davasının ertelenmesi kararları ve T.C.K'nun 119 uncu madde- sinin 1 ve 6 ncı fıkraları uyarınca verilen kararlar ile mahkemenin vereceği süre   içinde  ön ödemenin yargılama giderleri ile birlikte ödenmesi üzerine verilen "Kamu davasının ortadan kaldırılması" kararları, adli sicile bildirilmez.

Doğum Yeri Belli Olmayanlara ait Adli Sicil Bilgileri
Madde 8 -
Doğum yeri belli olmayanların sicil bilgileri Merkezi Adli Sicile gönderilir.
                Bu kişilerle ilgili bilgiler doğrudan Merkezi Adli Sicilden istenir.

Adli Sicildeki Kaydın Çıkartılmasına İlişkin Kararlar
Madde 9 -
Adli Sicil Kanununun 8 inci maddesi gereğince kaydın adli sicilden çıkartılmasına ilişkin mahkeme kararlarının bir örneği,gereği yapılmak üzere Genel Müdürlüğe gönderilir.

Adli Sicil Bilgilerinin Kayıtlardan Re'sen Çıkarılması
Madde 10 -
Adli Sicil Kanununun 8 inci maddesinin son fıkrası ile 9 uncu maddesinin birinci fıkrası uyarınca,  kanunlarda yapılacak değişiklikler sonucu suç olmaktan çıkarılan veya idari nitelikte   cezaya   dönüştürülen  suçlarla  ilgili   bilgiler, ölüm  veya  80  yaşını   tamamlamış hükümlülere  ait adli sicil kayıtları ile yargılamanın iadesi,karar düzeltme ve yazılı emir yolları ile kaldırılmasına karar verilen mahkumiyetlere ilişkin adli sicil bilgileri ile Türk Ceza  Kanunu- nun 434 üncü maddesi uyarınca verilen ve cezanın çektirilmesi ertelenen  karara ilişkin  bilgi- ler zamanaşımı süresi  sonunda, Genel Müdürlükçe re'sen merkezi, bölgesel ve mahalli  adli sicillerden çıkartılır.
                 80 yaşını tamamlamış hükümlülere ait bilgiler periyodik olarak yılda iki kez araş- tırılarak adli sicilden çıkarılır. Cezaevlerindeki hükümlü ölüm haberleri ise nüfus kayıt bilgileri ile birlikte en geç üç gün içinde ilgili Cumhuriyet Savcılıklarınca Genel Müdürlüğe bildirilir.

Arşivde Saklanacak Adli Sicil Bilgileri
Madde 11 -
Adli Sicil Kanununun 8 ve 9 uncu maddelerine göre adli sicilden çıkarılan bilgilerden,
                 a) Anayasanın  76 ncı  maddesinde  sayılan;  "taksirli suçlar hariç toplam bir yıl veya daha fazla hapis ile ağır  hapis  cezasına hüküm giymiş olanlar; zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet,  hırsızlık,   dolandırıcılık,  sahtecilik,  inancı  kötüye  kullanma, dolanlı  iflas  gibi  yüz kızartıcı  suçlarla, kaçakcılık, resmi  ihale  ve  alım satımlara fesat karıştırma, Devlet sırlarını açığa vurma, ideolojik  veya  anarşik eylemlere  katılma  ve   bu gibi eylemleri tahrik ve teşvik suçlarına " ait bilgiler ile 2839   sayılı  Milletvekili  Seçimi  Kanununun  11  inci madddesinde sayılan suçlara ait bilgiler milletvekilliği adaylığı için talep edildiğinde,
                b) Afla ortadan kaldırılmış olsa bile,2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 41/e maddesinde sayılan suçlara ilişkin bilgiler sürücü belgesi almak için talep edildiğinde,
                c) 1803  sayılı  Cumhuriyetin  50  nci  yılı  nedeniyle   Bazı  Suç  ve Cezaların Affı Hakkında  Kanunun  20 nci maddesi  uyarınca, aynı  kanunun  7 nci maddesinin (B) bendinin uygulanması  ile  aftan  kısmen ya da  tamamen  faydalanan   zimmet,  ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık,   sahtecilik,  inancı  kötüye  kullanma,  dolanlı  iflas   gibi  yüz  kızartıcı suçlardan hükümlü bulunanlara ait bilgiler, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 1 ve 87 nci maddelerinde sayılan kurumlarda görev almak için başvurulduğunda,
                d) 2802  sayılı  Hakimler  ve  Savcılar  Kanununun  8 inci maddesinin (h) bendinde sayılan suçlardan hükümlü bulunanlara ait bilgiler de adaylık için başvurulduğunda,
                verilmek üzere adli sicilde arşivlenir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Adli Sicilden Bilgi Alınması

Adli Sicil Bilgilerini Verebilecek Makamlar
Madde 12 -
Adli sicil bilgileri,
                  Mahalli ve bölgesel adli sicillerde o yer Cumhuriyet Savcılıklarınca, Merkezi Adli Sicilde ise Genel Müdürlükçe verilir.

Adli Sicil Bilgilerini Talep Edebilecek Makam ve Kişiler
Madde 13 -
  Adli sicil bilgilerini;
                    a) Kamu kurum ve kuruşları,
                    b) İlgili kişi,
                    c) Müvekkilleri  hakkında;  vekaletname örneği vermek koşuluyla   avukatlar talep edebilir.
                    Taleplerin   yazılı olarak  yapılması  sırasında  örneği   yönetmeliğe  ekli  "Bilgi İsteme Kağıdı" düzenlenir. Adli sicil bilgisinin niçin   istendiğinin  belirtilmesi  ve  kimlik bilgilerinin eksiksiz olması zorunludur.
                    Yabancı devletler tarafından istenilen adli  sicil  bilgileri taraf olduğumuz ikili ve çok taraflı sözleşmeler uyarınca; sözleşme olmayan ülkeler içinde karşılıklılık esaslarına göre verilir.

Mahkemelerin ve Cumhuriyet Savcılıklarının Bilgi İstemi
Madde 14 -
Mahkemeler ve Cumhuriyet Savcılıkları yargı çevrelerindeki doğumlularla ilgili bilgileri mahalli adli sicilden,diğerlerini Bölgesel veya Merkezi adli sicilden bu Yönetmeliğe ekli "Bilgi İsteme Kağıdı" düzenleyerek isterler.

Adli Sicil Bilgilerinin Sınırlı olarak Verilebileceği Haller
Madde 15 -
a) 2253 sayılı Kanunun 34 üncü maddesi uyarınca küçükler hakkında adli sicile geçirilen bilgiler,ancak soruşturma ve kovuşturma konusu  olan  işler  sebebiyle  Cumhuriyet Savcılıkları ve mahkemelerce  veya Yasama  Meclisi  Üyeleri seçimleri  ile ilgili olarak yetkili seçim kurullarınca istendiği takdirde bildirilir.
                   b) 3216 sayılı  Kanun  ile  3419 sayılı  Bazı  Suç Failleri Hakkında Uygulanacak Hükümlere  Dair  Kanunun  2 nci  maddesi   gereğince   koruma   tedbirlerinden yararlanarak kimlikleri değiştirilenlerin  yeni  kimlikleri  adli  sicil  kayıtlarına   işlenir  ve  bu sicilleri sadece Genel Müdürlükteki Merkezi Adli sicilde bulundurulur.
                   Koruma tedbirlerinden yararlanarak kimlikleri  değiştirilenleri  Merkezi  adli sicile bildirmekle görevli makamlar,bu kişilerin eski kimlikleri ile yeni kimliklerini ve varsa haklarında kesinleşmiş mahkumiyet  kararlarını  birlikte   gönderirler. Bu  kişilere ait  adli sicil  bilgileri de ancak soruşturma  ve  kovuşturma  konusu  olan  işler   sebebiyle  Cumhuriyet  Savcılıkları ve mahkemelerce veya yetkili seçim kurullarınca istendiği takdirde bildirilir.
                   c) Sürücü  belgesi  almak  için  başvuranlardan, 2918  sayılı   Karayolları  Trafik Kanununun 41/e maddesinde sayılan suçlara ilişkin mahkumiyet kaydı varsa adli sicil bilgileri verilir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Son Hükümler

        Yürürlükten Kaldırılan Hükümler
        Madde 16 –
27 Eylül 1944 tarihli Adli Sicil Talimatnamesi ve ekleri yürürlükten kaldırılmıştır.

        Yürürlük
        Madde 17 –
Bu yönetmelik Resmi Gazete’de yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

        Yürütme
        Madde 18 – Bu yönetmelik hükümlerini Adalet Bakanı yürütür.

     BEŞİNCİ BÖLÜM
Verilen Cezaya Ait Fişler

Örnekler:

                                                      CEZA    FİŞİ

                     T. C.

............................................. Sayı : ……./….….
Cumhuriyet Başsavcılığı Tarih : .…/..…/…..
Kodu
             

 A) KİMLİK BİLGİLERİ

1. SOYADI  
2. ADI  
3. BABA ADI  
4. ANA ADI  
5. DOĞUM TARİHİ ( gün, ay, yıl ) …../…../……..
6. DOĞUM YERİ ( il ve ilçe )  
7. NÜFUSA KAYITLI OLDUĞU YER

( il ve ilçe )

 

B) VERİLEN CEZAYA AİT BİLGİLER

8. SUÇ TARİHİ …../…../……..
9. KARARI VEREN MAHKEME  
10. KARARIN TARİH VE NUMARASI …../…../…….. ESAS ……. KARAR ….….
11. KARARIN KESİNLEŞME TARİHİ …../…../……..
12. UYGULANAN KANUN VE MADDESİ  
13. VERİLEN CEZA  

                Bu Ceza Fişi; 3682 sayılı Adli Sicil Kanunu ile Yönetmelikte yer alan
esaslara uygun olarak düzenlenmiş ve süresi içinde gönderilmiştir.

Resmi mühür ve                Resmi mühür ve
Hakimin imzası                    C. Savcısının imzası
…./…./…… …./…./………

 Örnek No : 1/2

 

 

 

                                   TALİ   KARAR  FİŞİ

                  T. C.

………………………………

Sayı : ……./….….

Cumhuriyet Başsavcılığı

Tarih : .…/..…/…..

Kodu

A) KİMLİK BİLGİLERİ

1. SOYADI  
2. ADI  
3. BABA ADI  
4. ANA ADI  
5. DOĞUM TARİHİ ( gün, ay, yıl ) …../…../……..
6. DOĞUM YERİ ( il ve ilçe )  
7. NÜFUSA KAYITLI OLDUĞU YER

( il ve ilçe )

 

B) TALİ KARAR KONUSU EDİLEN SUÇ VEYA SUÇLAR HAKKINDAKİ BİLGİLER

8. SUÇ TARİH (LERİ) a)…../…../.…. b) …../…../….. c) …../…../…..
9. ASIL KARARI VEREN MAHKEME(LER) İLE KARAR(LAR)IN TARİH VE NUMARASI

MAHKEME(LER) TARİH(LER) ESAS NO. KARAR NO.

a) ……………………………….. …../…../…….. …………………… …………………..

b) ……………………………….. …../…../…….. …………………… …………………..

c) ……………………………….. …../…../…….. …………………… …………………..

10. ASIL KARARDA UYGULANAN KANUN VE MADDELER

a) ………………………………….………………………………………………..…………………..

b)…………………………………….………………………………………………..………………...

c) ………………………………………………………………………………………………………..

11. ASIL KARAR(LAR)DA UYGULANAN CEZA(LAR) VE GÜVENLİK TEDBİRLERİ

a) ………………………………….………………………………………………..…………………..

b)…………………………………….………………………………………………..………………...

c) ………………………………………………………………………………………………………..

C) TALİ KARAR İLE İLGİLİ BİLGİLER

12. TALİ KARARI VEREN MAHKEME  
13. TALİ KARARIN T. VE NUMARASI ….../….../……..
14. TALİ KARARIN NİTELİĞİ  
15. TALİ KARARLA HÜKÜMLÜNÜN

SALIVERİLDİĞİ TARİH

……/……/……

Bu Tali Karar Fişi ; 3682 sayılı Adli Sicil Kanunu ile Yönetmelikte yer alan esaslara uygun
olarak düzenlenmiş ve süresi içinde gönderilmiştir.

Resmi mühür Resmi mühür ve
Hakimin imzası C. Savcısının imzası
…./…./…… …./…./………

Örnek No : 3/4

 

 

 

                           YERİNE   GETİRME  FİŞİ

                  T.C

……………………………… Sayı : ……./….….
Cumhuriyet Başsavcılığı Tarih : .…/..…/…..
Kodu
             

A) KİMLİK BİLGİLERİ

1. SOYADI  
2. ADI  
3. BABA ADI  
4. ANA ADI  
5. DOĞUM TARİHİ ( gün, ay, yıl ) …../…../……..
6. DOĞUM YERİ ( il ve ilçe )  
7. NÜFUSA KAYITLI OLDUĞU YER

( il ve ilçe )

 

 

B) YERİNE GETİRİLEN CEZAYA AİT BİLGİLER

8. SUÇ TARİHİ …../…../……..
9. KARARI VEREN MAHKEME  
10. KARARIN TARİH VE NUMARASI …../…../…….. ESAS ……. KARAR ….….
11. YERİNE GETİRME TARİHİ …../…../……..
12. UYGULANAN KANUN VE MADDESİ  
13. YERİNE GETİRİLEN CEZA

Bu Yerine Getirme Fişi; 3682 sayılı Adli Sicil Kanunu ile Yönetmelikte yer alan
esaslara uygun olarak düzenlenmiş ve süresi içinde gönderilmiştir.

  Resmi mühür ve
  C. Savcısının imzası
  ....../....../............

 
AVUKAT
email
PAZARBAŞI HUKUK BÜROSU
hukuk sayfası
buro sayfası